Så blir webb-tv lönsam

Vägen till Return On Investment är kort om materialet återanvänds. Sökmotorer och viral spridning är ytterligare argument för webb-tv.

Många marknadschefer är fortfarande tveksamma till att investera i webb-tv, även om rörliga bilder på företagswebbplatser blir allt vanligare. Oftast är det kostnaderna som avskräcker. Här är några exempel på hur investeringen kan räknas hem och bidra till fler affärer.

Det som skiljer webb-tv från annat innehåll på internet är att det är så lätt att återanvända. Webb-tv har många fördelar även när det gäller sökmotoroptimering och att öka kännedomen om ditt varumärke.

Återanvändning av webb-tv
Många företag använder webb-tv för att dokumentera kundevenemang. Inslagen publiceras vanligtvis på företagets webbplats som en service till de som deltagit i evenemanget. De flesta företag missar dock att dessa filmer kan återanvändas för att öka intresset för kommande evenemang. En enkel länk i ett inbjudningsmejl med texten “Webb-tv: Se hur det såg ut när vi bjöd våra kunder förra gången” kan faktiskt locka fler deltagare.

Väljer man att göra webb-tv inför ett kundevenemang är möjligheterna till återanvändning ännu större. Inte bara kan inslaget om och med huvudtalaren fungera som lockbete i det officiella inbjudningsmejlet. De rörliga bilderna kan också återanvändas i säljavdelningens dagliga kundkontakt (“förresten, har du sett inslaget vi gjorde om vår nästa kundkväll?”) samt på själva evenemanget. Varför inte spela upp filmen innan talaren går upp på scen?

Webb-tv och sökmotorerna
Tre av fyra sökningar på Google ger resultat som innehåller blandat material. Intresset för video på webben är på topp och det krävs bara några få åtgärder för att göra stor skillnad i sökresultatet.

Genom att lägga ner lite tid på att sökmotoroptimera sitt videomaterial kan man få stor utdelning eftersom konkurrensen är mindre än på andra områden.

Lägger du dessutom upp dina inslag på Youtube eller Vimeo, har du chansen att nå helt nya målgrupper än de som brukar besöka din webbplats.

Webb-tv för att öka kännedomen om ditt varumärke
Ett snyggt producerat inslag med rörliga bilder kan göra susen för ditt varumärke.

Eftersom videosnuttar är så lätta att konsumera för användarna, har det blivit ett vanligt agerande på internet att skicka vidare dessa till sina vänner och bekanta. Därför är det många marknadschefers våta dröm att skapa en video som kommer att bli en viral succé.

Men kom ihåg att en viral kampanj aldrig kan tvingas fram om Youtube-klippet inte är tillräckligt intressant, starkt, roligt eller oväntat så kommer ingen sprida det vidare. Börja med att identifiera rätt målgrupp och sedan kanaler för att nå den.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s