Sju sanningar om din webbstrategi

Att locka folk till sin webbplats är svårt. Men det finns stora möjligheter för företag som vill prova nya grepp.

1) Från envägskommunikation till konversation
De nya kommunikationskanalerna möjliggör en direktkontakt mellan producent och konsument. Folksjukdomen reklamtrötthet är en drivande faktor som underblåser utvecklingen. Vi vill inte längre bara lyssna på företagens budskap, vi vill konversera med dem på lika villkor.

2) Du kan inte kontrollera vad som sägs om ditt företag på webben
Diskussioner om ditt företag har pågått ända sedan det grundandes. Skillnaden nu är att dessa diskussioner görs offentligt och att du därmed kan få reda på vad folk tycker om ditt företag.

3) Satsa på att bemöta kritiken direkt
Folk kommer ge ris och ros vare sig du vill det eller inte, så det är bättre att vara med i diskussionen där den pågår. Ett företag som i sin webbstrategi satsar på att proaktivt bemöta kritiken tjänar mycket goodwill på det.

4) Alla dina anställda är ambassadörer för företaget
Oavsett om du vet om det eller inte – dina anställda skriver om ditt företag på sociala medier. Ett inlägg på Facebook som talar om att det är tisdag idag och återigen en “tråååkdag på jobbet” kan påverka ditt arbetsgivarvarumärke. Uppmärksamma dina anställda om det. Marknadschefens framtidsroll är pedagog, inte gatekeeper.

5) Den egna företagswebben minskar i betydelse
Ditt företags webbstrategi bör bygga på att sprida företagets budskap och vara med i diskussionen där kunderna finns. Inget företag kan längre förvänta sig att kunderna söker upp just deras webbplats.

6) Google är din hemsida
Majoriteten av de som hittar ditt företags webbplats gör det på två sätt. Antingen skriver de in ditt företags webbadress i webbläsaren, eller så har de gjort en Googlesökning, förhoppningsvis med nyckelord och -fraser som ditt företag rankar väl på. Det första som användaren då läser är länktexten på Googles sökresultatsida.

Vill du nå nya kunder och målgrupper bör din webbstrategi gå ut på att locka fler besökare via Google. De besökare som knappar in din webbadress i webbläsaren är sådana som du redan har en relation till.

7) Innehållet ska vara lätt att sprida och hålla hög kvalitet
Om du finns till där din målgrupp finns, måste du ge dem en anledning att klicka sig tillbaka till din webbplats (till exempel genom roliga puffar om tävlingar eller krönikor). Allt du skriver måste hålla hög kvalitet – spam sållas bort direkt.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s