”Av”-knappen viktigare än någonsin

“I wanna disconnect myself. Pull my brain stem out and unplug myself.” Orden är Henry Rollins, som blev min största idol under 90-talet främst på grund av hans förmåga att förena kraftfull musik med texter som betyder något. Henry sjunger inte lägre utan jobbar idag som halvmedioker ståuppare. Men frågan är om hans låt “Disconnect” inte bör vara mottot för de flesta av oss denna sommar (se videon till låten här – rekommenderas!).

Det finns ett växande behov av tillgänglighet även på semestern. Sex av tio svenskar vill kunna vara uppkopplade på sommarstället, skriver DN. Med internet i mobilen och mobilt bredband kan många jobba även när de är lediga.

Följden är att gränsen mellan det privata och det offentliga håller på att gå in i varandra. För många har det blivit en rutin att kolla jobbmejlen en lördagskväll.

Det finns oerhörda fördelar med detta. Vi väljer när och var vi arbetar och är mer flexibla. Att hämta barnen på dagis lite tidigare än vanligt eller VAB:a en måndag är helt plötsligt ingen stor grej längre. Och vi behöver inte plöja igenom en till bristningsgränsen fylld inbox när vi är tillbaka på från semestern.

Men det finns en baksida. Samtidigt som det har blivit en rutin för många att kolla jobbmejlen en lördagskväll, har de svårt att koppla av på lördagsmorgonen. Och lördagseftermiddagen. De tror att de måste kolla jobbmejlen, som om hjärnan har inprogrammerat en imperativ.

Därför är ”av”-knappen viktigare än någonsin denna sommar. Att inse att det är vi som styr över vår egen tid är ett viktigt steg för alla som kämpar mot den där inprogrammerade imperativen. Och att komma till insikten att det är vårt eget val – och ingen annans – vad vi ska göra när vi är lediga.

Samtidigt är det ganska lätt. Själv ska jag stänga av den automatiska synkningen mellan jobbmejl och mobilen när jag går på semester.

Och så ska jag lyssna på lite Henry Rollins i sommar igen.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s