Så mäter du sökmotoroptimering

Organisk söktrafik, besökarnas engagemang och konverteringar är tre viktiga parametrar du bör kolla för att mäta effekten av dina insatser inom sökmotoroptimering.

Sökmotoroptimering är viktig – företag som inte rankas högt på Google går miste om framtida kunder, medarbetare och investerare. Men hur vet du som marknadschef att pengarna de satsat på sökmotoroptimering gör nytta? Här är några tips på hur du bäst mäter effekten dina insatser.

Strunta i rankingrapporter och antalet länkar till din webbplats
Många vill uppnå en viss ranking för ett visst sökord. Men observera att ranking inte automatiskt betyder mer trafik till webbplatsen eller fler affärer.

Andra företag vill ha så många länkar som möjligt till sina webbplatser. Men då handlar det om kvalitet, inte kvantitet. Det är enkelt att anmäla sig till länkkataloger utomlands, men länkar som dessa är av föga värde. En länk från en relevant webbplats kan vara 100 gånger mer värd än 1 000 länkar från en annan.

Organisk söktrafik
En av de viktigaste parametrarna för sökmotoroptimering är antalet dagliga unika besökare som kommer till din webbplats via en sökresultatssida och inte klickat på en sponsrad länk. Men kom ihåg att få webbplatser behöver sökmotoroptimering för att uppnå hög ranking för sina företagsnamn, så kontrollera alltid vilka ord användarna har sökt på innan de klickat.

Det finns dock ett stort “men” här. Det kan hända att din webbplats får mycket irrelevant trafik, och detta sänker andelen konverteringar. Glöm inte att utvärdera dessa separat.

Besökarnas engagemang
Denna parameter är alla bra att hålla koll på – den inkluderar avvisningsfrekvens, tid på webbplats och sidvisningar per besökare. En hög avvisningsfrekvens eller en dramatisk sänkning av webbplatsens “stickiness” (tiden som besökaren stannar på din webbplats) och sidvisningar per besökare är tecken på irrelevant trafik. De kan också indikera att din webbplats har tekniska problem.

Konverteringar
Visst vill du att en sökning på dina nyckelord genererar affärer. För många företag är det ultimata målet ökad försäljning av en viss produkt eller tjänst. Men en konvertering kan även vara ett ifyllt kontaktformulär, en besöksbokning eller nedladdade broschyrer och whitepapers.

Även om trafik och engagemang behövs för att mäta sökmotoroptimering, är det ett måste att ha järnkoll på konverteringar. Om webbplatsens trafik går upp med 50 procent och om konverteringarna samtidigt ökade med 30 procent, så är vinsten för din verksamhet 30 procent. Konverteringar betyder mest.

Sätt ett mål
Sist men inte minst, glöm inte att sätta ett mål (till exempel att öka icke-sponsrad söktrafik med 25 procent). Målsättning är den enklaste och samtidigt svåraste uppgiften för dig som vill mäta sökmotoroptimering. Den är enkel eftersom siffror är lätta att laborera med. Men den är svår med tanke på att det finns mindre trevliga fenomen på internet som dramatiskt kan öka den organiska söktrafiken, bland annat så kallade Google-bombningar. Så var realistisk i dina målsättningar och följ upp utvecklingen noggrant.

Denna artikel innehåller tips från blogginlägget Measuring SEO Results (Search Engine Watch).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s