Så hamnar din presentation på Twitter

Alla professionella talare vill inspirera sin publik – som i sin tur helst ska tipsa omvärlden om presentationen. Med bärbara datorer och Twitter kan åhörarna dela med sig av presentationen i realtid. Och med rätt knep kan du som talare öka sannolikheten att de gör det.

Dan Zarrella, expert på sociala medier, har analyserat vad som får människor att twittra om presentationer och andra anföranden. Han har bland annat pratat med cirka 400 aktiva twittrare och analyserat knappt 4 000 tweets från ett webinar som lockade 5 700 deltagare.

Skapa förväntningar och få publiken på din sida
Om det är ditt mål att citeras på Twitter, bör du inte vara rädd för att skapa förväntningar hos publiken. Dan Zarella skriver att du bör skapa förhoppningen hos din publik att det gynnar dem om de delar med sig av ditt innehåll på webben. I hans undersökning svarade många twittrare att de främst vill dela med sig av en presentation om det gynnar deras rykte som expert eller duktig yrkesman/kvinna.

Många av de svarande sa också att de kände sig motiverade att twittra om en presentation om de gillade presentatören. Så var inte rädd för att ge publiken komplimanger.

Leverera “aha”-upplevelser
Nyhetsvärdet är den största drivkraften för att få seminariedeltagare och åhörare att twittra. Människor vill dela med sig av idéer som de, och deras följare på Twitter, aldrig har hört dem förut. Men det betyder inte att du bör uppfinna hjulet på nytt. Var istället noga med att sätta din egen prägel på saker, och undvik att upprepa tankar som din publik redan har hört eller läst någon annanstans.

Dan Zarella skriver också att talare bör bjuda på överraskningar i sina presentationer om de vill bli omnämnda på Twitter. En sådan överraskning skulle kunna bygga på en logisk argumentation som publiken lätt kan följa, men som sen avslutas med en “punch line”. Denna avslutning går tvärt emot det föreläsaren tidigare sagt och etsar sig därför fast i åhörarnas minnen.

Optimera presentationens innehåll
Kom ihåg att tweets inte får vara längre än 140 tecken. Vill du som talare dessutom att tweeten ska kunna retweetas (vidarebefordras) och förses med en hashtag (en slags ämnesrubrik), bör ditt centrala budskap kunna sammanfattas på högst 100 tecken.

Dan Zarella tillägger också att läsarna på Twitter snabbt måste kunna förstå vad talarens åhörare twittrar om. Självklart styr inte du detta, men desto fler paralleller publiken kan dra till sina egna verksamheter, desto mer sannolikt är det att de twittrar om din presentation.

Sist men inte minst skriver Dan Zarella att man som talare bör ta pauser för att ge publiken möjligheten att twittra om det nyss sagda. För oavsett hur intressant innehållet är, så hamnar det inte på Twitter om publiken inte hinner dela med sig av det.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s