Sex måsten för sökmotoroptimering

Långsiktighet är oumbärligt om du vill att din webbplats ska rankas högt av sökmotorerna. Appelberg har tittat på knepen för en bra placering på Google.

Twitter och Facebook i all ära – sökmotoroptimering är fortfarande grundläggande för webbplatser som vill lyckas. Ingen sajt kan nå nya målgrupper i sociala medier om användarna inte ens hittar den med hjälp av Google. Enligt den amerikanska sökmotorgurun Rand Fishkin finns det sex punkter som varje webbplatsägare bör känna till.

Sökmotoroptimering är en strategi, ingen taktik
Om du tror att sökmotoroptimering främst innebär nyckelord och registrering i länkdatabaser, kommer du att bli omsprungen av någon som vet hur man producerar intressant innehåll, lockar länkar och h verkligen tar reda på vad besökaren verkligen vill ha.

Det är aldrig för tidigt för sökmotoroptimering
Starta med sökmotoroptimering redan i konceptfasen, inte först när webbplatsen redan är klar. Sökmotoroptimering fungerar bäst när den ingår i affärsplanen. Som nystartad företagare bör du vara beredd på att riskkapitalister och andra investerare kommer att fråga om dina planer för sökmotoroptimering redan på första mötet.

Sökmotoroptimering är ingen engångsföreteelse
Visserligen förändras Googles sökalgoritm hela tiden. Men det är dina konkurrenter som är det största hotet för din webbplats. Särskilt de som konstant försöker producera bättre innehåll än du och marknadsföra webbplatsen mer effektivt. Ingen produkt är så bra att den överlever utan marknadsföring – inte ens Google (som gjorde tv-reklam under årets Super Bowl). Sökmotoroptimering är marknadsföring, och som sådan kräver den mycket uppmärksamhet.

Analysen är din religion
En annonssäljare ringer upp dig och berättar att din målgrupp läser en viss tidning. Genom att köpa helsidesannonser ett helt år, kan du se till att den bli varse om ditt varumärke och i slutänden köper dina produkter eller tjänster. Men vänta … hur många såg annonsen och hur många köpte på grund av den? Sådant kan du inte veta.

Sökmotoroptimering är den raka motsatsen – varje handling och varje beteende kan mätas. Om du inte satsar på utvärdering och uppföljning av dina kampanjer, kan du lika väl kasta pengarna i sjön genom att köpa en stortavla vid E4:an. Vem vet? Kanske rätt kund kommer att köra förbi och på stående fot göra ett köpbeslut. Räkna inte med det, bara.

Smarta tricks inte alltid smarta
Lita inte på aktörer som lovar att generera flera tusen länkar från bloggar, sociala medier och andra webbplatser. Håll istället utkik efter sökmotoroptimeringsexperter som är kreativa när det gäller naturligt länkbete. För endast då kan du räkna med att få hjälp av Googles support när och om någonting går snett med sökmotorrankningen för din webbplats.

Sökmotorerna får inte bli din största trafikkälla
Din webbplats är illa ute om Google står för 90 procent av trafiken. Varför får den inga direkta besökare, varför länkar inte folk till den eller twittrar och facebookar om den? Dessa “naturliga” sätt att få trafik till din webbplats är bevis på att den har en publik. Företag vars webbplatser helt och hållet är beroende av Google säljer inte sällan luftslott. Och Google själva kommer att lista ut detta förr eller senare.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s