Tio vanliga sökmotoroptimeringsfel

Att börja med sökmotoroptimering först efter webbplatsens lansering är bara ett exempel. Här är tio av de vanligaste sökmotoroptimeringsfelen.

Många marknadschefer inser inte hur viktig sökmotoroptimering är för att deras webbplats ska få många besökare. Framför allt företag, där beslutsfattare inte vet hur sökmotoroptimering fungerar, löper risk att fatta fel beslut.

1. Att börja för sent
Även företag som vet hur viktigt det är med sökmotoroptimering kan börja i fel ände. Många tror att sökmotoroptimering handlar bara om att välja rätt nyckelord och att skriva smart, men förstår inte att redan valet av publiceringssystem kan ha stora konsekvenser för sökmotoroptimering.

2. Val av undermåligt publiceringssystem
Många publiceringssystem saknar helt stöd för sökmotoroptimering, som till exempel möjligheten att editera title-taggar, överrubriker och länktext. Andra publiceringssystem kan även producera siddubletter (se faktarutan).

3. Inte indexerbart innehåll
Många marknadschefer insisterar på att göra hela webbplatsen i flash. Sökmotorer kan numera indexera text i flash, men det är fortfarande inte samma sak som enkel HTML-text.

Att skriva länkar i javascript är visserligen snyggt, men det kan blockera sökmotorer.

4. Dubletter i innehållet
Det finns många sätt att skapa dubletter, eller dubbelt innehåll, som till exempel utskriftsvänliga sidor eller att länka till samma sida med olika URL:er (som i http://www.exempel.com och http://www.exempel.com/index.html).

5. Ingen ordentlig redirect
Många webbplatser har samma sida under olika URL:er (http://exempel.com och http://www.exempel.com) men inga så kallade 301-redirects som gör att de pekar till varandra. Egentligen ett problem som har med dubbelt innehåll att göra, men eftersom det är så vanligt, är det värt att nämnas explicit. Ett annat exempel är sa existensen av http://www.exempel.com och https://www.exempel.com.

6. Innehåll som bara verkar vara dubbelt
Ett exempel på detta är en webbshop som tillåter olika sorteringar för sina produkter (till exempel en skokatalog där användaren kan ändra ordningen gällande pris, färg eller storlek). För användaren skiljer sig innehållet i dessa sidor, men inte för en sökmotor.

7. Sidor med lite innehåll
Många webbplatser har undersidor som har för lite innehåll. Det kan till och med röra sig om sidor som verkar matiga för användaren, som till exempel en sida med många bilder på en produkt. Men en sökmotor kommer att klassa sidorna som dubbelt innehåll, om den enda skillnaden mellan dessa är titeltaggen, rubriken och priset.

8. Fattiga länktexter
Väldigt många webbplatser använder sig fortfarande av länktexter som “klicka här” eller “läs mer”. Dessa webbplatser går miste om möjligheten att tala om för sökmotorerna vad deras innehåll egentligen handlar om.

9. Överoptimerade sidor
Det finns en gräns för allt, även för sökmotoroptimering. Att skapa sidor som endast innehåller nyckelord må vara ett bra första steg för att få sökmotorns uppmärksamhet, men användarna kommer inte att gilla dessa sidor. Resultatet kan lätt bli att allt färre länkar till webbplatsen.

10. Ingen budget för marknadsföring
Många företag tror att jobbet är gjort i och med lanseringen av deras webbplats. Men en webbplats måste marknadsföras precis som andra produkter och tjänster. Externa länkar som pekar mot din webbplats är den viktigaste faktorn för att rankas högt i sökmotorerna.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s