Kittla it-snillet

“Hade du hållit på med datorer istället, hade du inte behövt stå här som en idiot!”

Ulf Kvenslers elake it-nörd är nog en av de roligaste karaktärerna i serien Kvarteret Skaran. Datakillen spelar ut hela sin makt över en stackars kollega (spelad av Johan Glans) som bara vill få hjälp att få igång kontorets skrivare.

Men samtidigt finns det mycket sanning i den roliga scenen. För it-snillet har kanske aldrig varit mäktigare än nu.

Idag finns det ingen arbetsplats som inte i någon mening är beroende av en fungerande datamiljö. Det står datorer på bondgårdar, i bussgarage och storkök. Och alla behöver service och drift någon gång. Utan it-kunskap inget fungerande näringsliv.

Men lyfter man blicken en aning, blir bilden en helt annan. It-världens wiz kids stöttar inte bara näringslivet, de driver också egna företag som på vissa håll idag räknas som världens mäktigaste.

Google och Facebook är två sådana företag. De grundades och drivs av personer som för någon generation sedan inte hade tagits på allvar. De är ju bara stackars datakillar som håller på med typiska it-stollerier. Till exempel byggde Googles grundare Larry Page en gång en bläckstråleskrivare av legobitar. Och enligt Ben Mezrichs bok Accidental Millionaires kunde Marc Zuckerberg knappt föra ett vanligt samtal, så blyg var han när han startade Facebook.

Men bådas företag är värda otaliga miljarder dollar idag, något som inte har undgått världens företagsledare och politiker. Marc Zuckerberg bjöds till exempel till World Economic Forums möte i Davos i förhoppning om att han skulle dela med sig av sitt framgångsrecept.

Det blev en kulturkrock.

Enligt boken What would Google do? ställde arrangörerna honom på en scen och startade en utfrågning. Svaren blev knapphändiga och efteråt var ingen deltagare särskilt klokare än innan.

Arrangörerna borde istället ha erbjudit Marc Zuckerberg en kreativ miljö som utmanade hans intellekt. Brainstormingmöten eller round-tables är alltid en bra början, inte bara för att det är engelska ”buzz-words”.

Ge rätt förutsättningar, kittla på rätt ställe, och fantastiska saker kan hända. Och då hade kanske även Johan Glans fått hjälp med sitt skrivarproblem.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s