5 skäl till varför du bör älska inbound marketing

Ibland får jag frågan om ”det där med inbound marketing” inte bara är en fluga. Det är alltså inte Ines Uusman som undrar, utan det för det mesta är min samtalspartner genuint intresserad av ämnet men har svårt att se att denna marknadsföringsmetod kommer att vara lika omtalad om 2-3 år som nu. Mitt första svar brukar vara en retorisk fråga om när frågeställaren klickade på en banner senast. Sedan kommer ett längre svar och det handlar detta blogginlägg om.
Jag brukar börja min argumentation med en kort definition av inbound marketing som enligt mig handlar om att se till att bli hittad av kunder, istället för att tvinga på dem ett budskap om en produkt eller en tjänst. Arbetssättet går ut på att skapa informativa inlägg och webbsidor som lockar potentiella kunder till en webbplats. Med sökmotoroptimerad information, marketing automation och en aktiv närvaro i sociala medier förstärks effekten av innehållet. Inbound marketing handlar också om att möta kunden på hans eller hennes villkor, som Forbes.com skriver.

1. Det bidrar till ett mer harmoniskt internt företagsklimat

Marknadsavdelningen jobbar med sitt, säljavdelningen med sitt. De inte samarbetar inte, eller inte tillräckligt mycket. Säljarna tar fram erbjudanden som marknadsavdelningen har oerhört svårt att formulera kampanjer kring. Och marknadsförarna levererar för få och för dåliga leads till säljarna som de kan ringa på. Känns denna bild igen?  Nu lovar jag inte att inbound marketing är prinsen på den vita springaren som ser till att skapa ett fantastiskt samarbete mellan sälj och marknad. Men det kommer att föra avdelningarna närmare varandra och, om de gör det rätt med rätt mindset kommer det att öka försäljningen. Den trevliga bieffekten blir en trevligare stämning på företagsfesten.

2. Det är kostnadseffektivt

Här är en annan viktig anledning: det kostar mindre än traditionell reklam. Enligt en studie från Hubspot kostar leads som genereras genom inbound marketing 62 procent mindre pengar än de som kommer från outbound insatser. Titta bara på det pris du betalar för ett klick när du köper en annons på en populär webbplats och du kommer inte ha några problem att tro denna statistik. Hur kommer leadsen in då? Oftast genom att man erbjuder en guide, ett whitepaper eller en checklista på det problem som kunden försöker lösa. Dessa ”assets” kommer kunden bara åt om han eller hon anger sin e-postadress. Vips, så har du ett lead!

3. Det hjälper dig att ta fram bättre produkter

Som Lekha Chowdary skriver går inbound ut på att försöka besvara de frågor som finns i kundernas hjärnor uppfattning. Enligt Chowdary är det så hur utkast till blogginlägg vanligen utvecklas. Och visst har hon rätt i att dialogen med kunder i sociala medier hjälper företag att förstå produktspecifierade frågor och hur kunderna egentligen tycker om deras erbjudande. Kundernas kommentarer är utomordentligt sätt att samla idéer till nya produkter eller produktförbättringar. Du gör det enkelt för dina kunder att berätta vad du ska sälja till dem.

4. Det är ett perfekt botemedel för reklamtröttheten

Enligt en undersökning av Fractl och @Moz använder nästa 60 procent av internetanvändare någon form av ad-blockerare. Webbläsaren Opera erbjuder redan idag en integrerad annonsblockerare i sin browser. Reklamtröttheten sprider sig allt mer och folk vill hitta svar på de problem de har på egen hand. Tänk dig då att du som fritt tänkande människa i en googling kan hitta ett blogginlägg som gör det. Visst blir det företag som skrivit inlägget din ”kompis”, din tillförlitliga partner i jakten på problemlösningen?
Med inbound möter du kunderna i exakt rätt tillfälle. Det får de att slappna av och hålla sin gard nere.
(Någonstans här börjar jag få något glänsande i ögonen och filosofiera om att inbound hjälper till att hålla nätet rent, men jag brukar återfå fattningen rätt fort igen).

5. Det är långsiktigt

Är du ute efter ”snabba cash” så bör du investera dina pengar någon annanstans. Men å andra sidan är snabba satsningar inte särskilt pålitliga. Upp som en sol och ner som pannkaka brukar jag säga, och min samtalspartner nickar igenkännande. Nej, att skriva blogginlägg som leder till konverteringsmaterial och dela detta innehåll i sociala medier kommer inte generera kunder första månaden. Men ge det ett halvår och du kommer att känna en enorm skillnad i både trafik, leads och prospekts.

[repost – denna artikel publicerades först på doidea.se den 23 maj 2016]

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s